Idun har lansert den nye og sukkerfrie varianten av sin klassiske ketchup. Jeg har egentlig bare ett eneste spørsmål.
Hvorfor kutter de ikke bare ut originalen og fortsetter med den sukkerfrie?
Den smaker helt likt (helt sant!), den er sukkerfri og dermed sunnere enn storebroren – selv for de som ikke har sukkersyke eller sukkerintoleranse og den er ellers ganske lik den andre ketchupen.
Produktansvarlig i Stabburet, Magnus Tollefsen, har dette å si om sukkerfri-ketchupen:
«Mange har et økt fokus på inntak av sukker, og foreldre flest er opptatt av barnas matvaner. Vi synes derfor det var riktig å gi dem som ønsker det et sukkerfritt alternativ, sier Tollefsen.
I utviklingen av det nye produktet har vært lagt stor vekt på at at smaken skal være like god som den originale Idun tomatketchup.
– Ketchup skal fortsatt være en smakssetter. For å oppnå samme gode smak og konsistens har sukkeret blitt erstattet med sukralose, sier Tollefsen.»
Jeg finner derfor ingen som helst grunn til å fortsette med den gamle ketchupen. Jeg spiser ketchup ca. 3 ganger i året, hvorav en er 17.mai, men heretter blir det kun den sukkerfrie.
Hvis man på død og liv må ha ketchup, liksom… og det smaker likt……
29 kommentarer
Comments feed for this article
07/03/2007 kl. 8:06 am
Terje
Både enig og ikke enig. Selvsagt bør en ha mindre sukker, men når det gjelder ketchup.. Andelen sukker er 13 % – men mengden ketchup en bruker er jo forsvinnende liten. Om jeg har på 3 gram ketchup på maten så tilsvarer det jo ca .. *regne*.. ingenting sukker. Så ja til mindre sukker, men når det gjelder ketchupen er det bare et triks for å selge mer – det har ingenting med sunnhet å gjøre. Dessuten har sukralose også kalorier, men bare 10 % av sukker 🙂
07/03/2007 kl. 9:35 am
Lenemor på jobb
Jeg ser ikke noe poeng med å bruke ketchup i det hele tatt jeg. Ødelegger maten gjør det, og jeg tar det som en fornærmelse hvis middagsgjestene min lurer på om vi har det i hus. Noe vi forøvrig selvfølgelig ikke har 😉
07/03/2007 kl. 11:31 am
C
Terje: Gode poenger, men jeg foreslo at Idun kun kunne selge den «sunnere» varianten enn begge to.. Jeg skjønner ikke hvorfor man trenger begge. 😕
Lenemor: Agree to that! Jeg bruker ketchup på pølse og spaghetti jeg. Intet annet. Og det er så lite at det nesten ikke teller. 😉
07/03/2007 kl. 12:00 pm
M
jeg kan ikke huske sist gang jeg brukte ketchup… bruker det på pølse.. eller den gang jeg fremdeles spiste tarm fylt med kvernet dyr, brukte jeg ketchup som tilbehør..
hvordan er prisforskjellen på de to?
07/03/2007 kl. 12:00 pm
M
klokken din er forresten feil.. klokka er 13, ikke 12…:)
07/03/2007 kl. 12:51 pm
C
M: Takk for at du prøver å kurere meg for pølse. Hihi. 😆 Jeg har faktisk jobba på Gilde, så pølser er egentlig ikke så skrekkelig å tenke på. De bruker ikke naturtarm, og det er jo krydret, kvernet kjøtt.. Det er derimot andre ting jeg aldri kommer til å nærme meg mer, som f.eks oksetunge og slike deler. Yuk.
Jeg bruker fint lite ketchup selv, men når jeg først skal bruke det skal jeg ha sunneste variant 😀
Hvordan stiller jeg klokka…. *sjekke*
07/03/2007 kl. 2:36 pm
Undre
Jeg er litt usikker på hvor mye vi skal hoppe i taket over sukralose. Sukralose er nemlig et klorkarbon (chlorocarbon på engelsk om jeg skulle ha oversatt det feil) og en del kilder er kritiske til dette produktet.
På Wikipedia står det blant annet:
Det står mer om sukralose på engelsk Wikipedia her.
Så lenge man ikke har et «sukkerproblem» så tror jeg det beste er å bruke gammeldags ketchup og heller bruke mindre av den.
07/03/2007 kl. 6:15 pm
Shamini
Jeg er overhodet ikke enig, og det kommer av den enkle grunn at jeg er en av de menneskene som konsekvent går etter produkter som fortsatt inneholder det gode, gamle sukkeret. Jeg er ikke interessert i disse såkalte «sukkerfri»-produktene, hvor produsenten egentlig bare har erstattet sukkeret med alskens erstatninger. Jeg styrer med vilje unna det som heter xylitol, aspartam, sorbitol, sucralose osv. – og jeg setter ikke pris på å bli tvangsfôret med dette, gjennom produkter jeg bruker til vanlig, fordi det ikke er en opsjon MED sukker. Dere kan si hva dere vil, men jeg tror ikke noe på at disse erstatningene er så forbannet mye bedre for kroppen enn sukker er – sukker er tross alt naturlig, til en viss grad – og dessuten er det enormt stor forskjell på smaken! 😉
07/03/2007 kl. 8:52 pm
C
OK, nå mener jeg også at sukker/ sukralose er hipp som happ ved overdrevent bruk. For eksempel er ikke fruktose noe som helst bedre enn sukker, det er like mange kcal osv.
Men jeg har sukkerintoleranse, så jeg sverger uansett til sukkerfritt fordi det er nødvendig.
Uansett skjønner jeg ikke hvorfor Idun kom opp med sukkerfri ketchup dersom det for det første er kreftfremkallende og for det andre ikke er noen særlig helsegevinst på sikt.
Holder det ikke med en type? Og den sunneste?
07/03/2007 kl. 8:53 pm
C
Shamini: Sukker er som gift for kroppen min i store mengder, så når man har en intoleranse eller f.eks diabetes er selvsagt søtningsstoffer bedre enn sukker. Og det smaker ikke akkurat så veldig annerledes. 😉
07/03/2007 kl. 9:51 pm
Undre
Idun gjør det fordi sukralose er godkjent til bruk i matvarer, samt at det finnes et marked. Jeg oppdaget sukralose for første gang i Heinz ketchup (hvem som kom først på markedet med sukraloseketsjup av Idun og Heinz det vet jeg ikke). Ellers så inneholder også Coca Cola light sukralose, andre produkter vet jeg ikke om nå.
Engelske Wiki oppgir at:
The acceptable daily intake for sucralose is 9 mg/kg of body weight per day.
Det tilsvarer 0,54 g pr dag for en person som veier 60 kg. Det er én ting om man bare finner sukralose i ketchup, for det er tross alt begrenset hvor mye ketchup man spiser, men blir sukker erstattet med sucralose i flere produkter, og man får mange kilder for sukralose så blir det fort vanskeligere å beregne hvor mye av stoffet man får i seg. Og det er et stoff det er en del kontrovers rundt. Jeg har bl.a. lagt merke til i Helios-butikken at en del øko-ketchuper gjør en stor greie av å skrive på flaskene at de er et sukralosefritt produkt.
Jeg holdt på å skrive en post om sukralose da jeg oppdaget at det var kommet på markedet, men nå har jeg i grunn skrevet posten i kommentarfeltet ditt, C. 😉
07/03/2007 kl. 9:57 pm
C
Undre: Men har du ikke postet den? Det burde du gjøre! Jeg visste ikke noe av dette, jeg – og det er garantert mange i samme båt. Kudos til deg!
07/03/2007 kl. 11:27 pm
Undre
Hmm… Den ble aldri skrevet egentlig. Bare en «kladd» i hodet mitt. Men jeg skal legge den til ting som bør være i «Undre bedriver folkeopplysning»-kategorien min. 😉 Men jeg har oppdaget at jeg kan ikke planlegge tekster, de må liksom bare komme. Jeg lanserte jo øko-føljetongen min her, men så langt har jeg bare spist økologisk mat og ikke skrevet om det. Hehe! 😆
08/03/2007 kl. 6:54 pm
Terje
Wikipedia er ikke til å stole på når det gjelder søtstoffer. Det virker som om en rabiat homeopat-frik har skrevet alt. Sjekk for eksempel http://no.wikipedia.org/wiki/Aspartam og Martin Ystenes’ kommentar til artikkelen, linket til på samme side.
Og grunnen til at sucralose/splenda ikke er anbefalt til barn under tre år er at INGEN matvarer med tilsetningsstoffer er det.
Når det gjelder «naturligheten» det ble påpekt her: Sucralose er lagd av sukker. Tenk på hvor mye vanvittig giftig det finnes i naturen. Diverse sopper, ricin, mengder av syrer. Det er ingen sammenheng mellom «naturlig» og sunt.
Legg også merke til denne ferske rapporten:
http://www.mattilsynet.no/mat/tilsetningsstoffer/sotstoff/ny_rapport_om_drikke_med_sukker_og_s_tstoffer_44649
08/03/2007 kl. 9:22 pm
C
Terje: Gode refleksjoner her. Du og Undre har fått meg til å ville fordype meg litt i dette med sucralose/ fruktose/ sukker. I og med at jeg har sukkerintoleranse må jeg finne det alternativet som inneholder minst mulig «naturlig» sukker, men ettersom jeg har hørt to leger anbefale to ulike produkter står jeg helt på bar bakke. Jeg må seriøst lære mer om dette.
08/03/2007 kl. 9:42 pm
Vidar
Nå har ikke jeg sjekket, men hvordan er prisforskjellen på disse to? Jeg vil tippe at den sukkerfrie er mye dyrere…?
Ellers må jeg si meg med Lenemor; Ketchup har ikke en plass på min handleliste og kommer heller aldri til å ha det.
08/03/2007 kl. 10:15 pm
C
Hei Vidar 🙂
Jeg sjekket prisen på de idag, og den originale varianten koster 10,90 mens denne sukkerfrie koster 15,90.
Jeg er enig i at ketchup fratar en hver rett sin verdighet, men pølse i brød – det trenger litt ketchup. Og når man har en samboer med ketchupabstinenser blir man nedstemt. 😆
09/03/2007 kl. 7:35 am
Vidar
Hehe, da blir man nok fort nedstemt ja. Selv har jeg en lillesøster som har ketchup på alt (nesten i alle fall).
Men da tippet jeg rett angående prisen da, det koster å være sunn med andre ord. Og så er det selvsagt bekymringsverdig at man ikke kan gi denne nye ketchupen til barn under 3 år, men de kan vel kanskje klare seg uten også?
09/03/2007 kl. 8:11 am
C
Ja, akkurat det synes jeg også var bemerkelsesverdig… hvordan noe som er forbudt for barn kan være OK for voksne gir kanskje ikke utelukkende positive signaler.
At det koster å være sunn, er helt sikkert. Sjokade kontra Sjokade med 30 % mindre sukker har en prisforskjell på henholdsvis 9,90 og 20,90. Og dersom det nå viser seg at man like gjerne kunne spist den med sukker likevel, da begynner jeg å miste poenget med disse «sunne» variantene..
Forvirret – ja. 😀
09/03/2007 kl. 8:47 am
Vidar
Det er ikke lett å være forbruker i dag…
Jeg så også en sak på Forbrukerinspektørene hvor de satte på fokus på «Familiepakningene» som mange produkter har. Disse viser seg i de aller fleste tilfeller å ha en mye dyrere kilopris enn de vanlige produktene. Det er vel ikke det man i utgangspunktet forbinder med familiepakninger, disse skal vel være billigere… Det trodde i alle fall jeg…
09/03/2007 kl. 9:27 am
Terje
Som sagt, alle tilsetningsstoffer er forbudt for barn. Ingenting å bekymre seg over. Les rapporten jeg linka til, en kan IKKE spise vanlig sukker og være like sunn.
09/03/2007 kl. 5:49 pm
Shamini
Det er klart det, Cathrine – om man ikke tåler sukker, så er saken en annen. Men å fjerne produkter som faktisk inneholder sukker, til fordel for produkter som ikke gjør det, vil jeg fortsatt påstå er helt feil. Og jo, jeg kjenner utrolig stor forskjell på smaken, og liker ikke den «emmene» smaken man får av de ekle søtningsstoffene. Jeg rører ikke Tab-Xtra, Pepsi Max, tyggegummi uten sukker, osv. osv. – mitt valg, og jeg syns jeg bør ha like stor rett til å kunne velge som de som heller velger sukkerfri produkter. 🙂
09/03/2007 kl. 6:02 pm
C
Valgfrihet er en menneskerett. Mener jeg. Men man bør ha begrensede muligheter til å kunne velge de mer usunne produktene… Sukker kontra sukkerfritt er jo egentlig et vanskelig tema. For nå skjønner jeg ikke hva som er best for «vanlige» folk, som f.eks deg, som tåler vanlig sukker. Da er vel ikke sukkerfritt helt bra, da?
Jeg likte Pepsi Max før jeg «ble nødt» til å velge den fremfor Cola, men vi er alle ulike. Jeg tygger Extra, men elsker Juicy Fruit. 😉
09/03/2007 kl. 6:25 pm
Undre
Det er ikke godt å vite hva man skal tro. Det er riktig som Terje sier at søtningsmidler ikke er å anbefale å gi til barn under 3 år, og Idun ketsjup av den grunn heller ikke bør gis til så små barn.
Jeg tror bare at med mindre man må unngå sukker, så bør en ikke satse på å bytte ut alt sukker med kunstige søtningsmidler. I forhold til både sukker og kunstige søtningsmidler gjelder vel uansett at man må bør begrense inntaket.
Forsk gjerne videre på dette, C!
10/03/2007 kl. 8:14 pm
Shamini
Nja – jeg står fortsatt på mitt om at folk må kunne ha muligheten til å velge hva de vil innta. Det er ens eget ansvar å passe på helsa, og i perioder er jo absolutt alt kreftfremkallende og/eller farlig på en eller annen måte ifølge media. Jeg lever til jeg dør, og mens jeg gjør tenker jeg å leve bra. Det innebærer ikke å putte i meg matvarer jeg syns smaker herk, og det som verre er. 🙂
Juicy Fruit rocker! (Det gjorde forøvrig Toy også, før den med sukker ble tatt av markedet..)
10/03/2007 kl. 11:34 pm
C
Shamini: Jeg synes det er en sunn filosofi, jeg. Tross alt. Man har ansvar over egen kropp, men enkelte er dessverre ikke så flinke til å ivareta den. Sånn sett er det jo ikke så bra med alle disse valgmulighetene man får etterhvert. 😉
Ja, Toy var super!!
11/03/2007 kl. 1:32 pm
Shamini
VEL! Om folk ikke klarer å ta vare på seg selv og sin egen kropp, så skal det iallfall ikke gå utover meg, eller deg for den del. Hadde du ikke reagert tilsvarende, om en eller annen plutselig fant det for godt å fjerne alle sukkerfri produkter fra markedet – pga. en eller annen absurd grunn? 😉
Uansett, nå skal jeg ikke spamme ketchup-innlegget ditt mer enn jeg allerede har gjort. Ha en super søndag videre, C.! 🙂
11/03/2007 kl. 3:29 pm
Matt Ketchup « Komplett C
[…] Ketchup-posten min fikk bra respons, og det var interessant å høre folks meninger og viten om sukker/sukralose og […]
11/03/2007 kl. 3:31 pm
C
Takk i like måte, Shamini! 😉